VBJ-voorzitter Claes voor verhoor uitgenodigd na klacht van Van Ranst

VBJ-voorzitter Claes voor verhoor uitgenodigd na klacht van Van Ranst

Vlaams parlementslid en voorzitter van de Vlaams Belang Jongeren (VBJ) Bart Claes is niet te spreken over het feit dat hij een jaar na de feiten door de politie opgeroepen wordt voor verhoor. Aanleiding is een actie van de VBJ als reactie op de open brief van 1.000 academici om meer te doen voor vluchtelingen en asielzoekers. Die schoot bij griepcommissaris Marc Van Ranst in het verkeerde keelgat, die juni 2018 aankondigde klacht te zullen indienen. “Na meer dan een jaar wachten heeft hij daar nu werk van gemaakt, aldus Claes, die vaststelt dat “Van Ranst liever geld spendeert aan een advocaat dan aan het opvangen van asielzoekers”. De VBJ vonden dat de 1.000 academici die pleitten voor meer asielzoekers maar zelf hun verantwoordelijkheid moesten opnemen en zelf een asielzoeker opvangen. “1.000 asielzoekers staat voor ons gelijk met 1.000 opvangplaatsen”, stelde Bart Claes in een filmpje op Facebook. De jongeren verzamelden de gegevens van de ondertekenaars, drukten ze af en deelden ze uit aan vluchtelingen aan het Noordstation en in het Maximiliaanpark.

Daarop dreigde Marc Van Ranst in de media met een klacht tegen de Vlaams Belang Jongeren en hun voorzitter. Na meer dan een jaar is die klacht er dan, stelt Bart Claes nadat hij een uitnodiging kreeg voor een verhoor “over feiten waarvoor een vrijheidsstraf kan worden opgelegd, meer bepaald: belaging, portretrecht, inbreuken op de wetgeving inzake de bescherming van het privéleven ten aanzien van Van Ranst Marc”.

“Meneer Van Ranst heeft nog maar eens getoond hoe gefrustreerd en hypocriet hij is. Het feit dat Van Ranst liever geld spendeert aan een advocaat dan aan het opvangen van asielzoekers toont aan dat zijn motieven van politieke en niet van humanitaire aard zijn, ” reageert Bart Claes in een mededeling.

“Jullie zijn een stapje te ver gegaan, meneer Claes. En dan heeft dat vervelende juridische gevolgen”, repliceerde Van Ranst op Twitter.

bron: Belga