Turkije blijft ondanks Europees protest naar gas boren in Cypriotische wateren

door
Belga
Leestijd 2 min.

Turkije verwerpt het protest van Griekenland en de Europese Unie tegen de gasboringen die het uitvoert voor de kust van Cyprus. Die zijn volgens Europa illegaal, maar Ankara vindt dat de EU niet onpartijdig is. "Het is duidelijk dat de EU niet de rol van onpartijdige bemiddelaar kan opnemen voor het oplossen van de Cyprus-kwestie", dixit het buitenlandministerie. Ankara vindt dat Europa te veel de kaart trekt van de Grieks-Cyprioten op het verdeelde eiland. Cyprus is sinds 2004 lid van de EU.

De EU roept Turkije al langer op om de boringen voor de kust van Cyprus te stoppen. Maar Turkije zegt dat die activiteiten toegestaan zijn onder internationaal maritiem recht. Maandag nog waarschuwde de Europese Commissie dat de boringen een "grote negatieve impact" zullen hebben op de Europees-Turkse relaties. En gisteren riep het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken op de "provocatieve stap die de spanning in de regio opdrijft" stop te zetten.

Het Turkse boorschip Fatih zoekt momenteel al naar gas ter hoogte van de westkust van Cyprus, aan het Grieks-Turkse gedeelte. Een tweede schip, de Yavuz, heeft het Karpas-schierland bereikt in Noord-Cyprus en zal er weldra boringen starten. Volgens Ankara moeten de Turs-Cyprioten betrokken zijn bij de "beslissingsmechanismen over de inkomstenverdeling" van de reserves fossiele brandstoffen.

Volgens experten is er een reserve van 227 miljard kubieke meter aardas onder de zeebodem rond het eiland. Sinds 1974 is Cyprus verdeeld. Enkel Turkije erkent het Turkse noorden, de republiek Noord-Cyprus.

Bron: Belga