Druk weekend op komst naar het zuiden

Druk weekend in aantocht naar het zuiden

Het wordt dit weekend druk verkeer naar het zuiden van Europa. De beste dag om te vertrekken lijkt zondag. Dat blijkt vandaag uit de verwachtingen van mobiliteitsorganisaties Touring en VAB. In België vertrekt vanaf vrijdag een nieuwe golf vakantiegangers, met de start van het bouwverlof in Antwerpen, Limburg, Oost- en West-Vlaanderen, zegt VAB. Ook in de westelijke Duitse bondsstaat Noordrijn-Westfalen start de vakantie. “De hinder kan dus al vanaf de Duitse grens beginnen”, zegt VAB in een persbericht.

VAB verwacht voor Frankrijk dat vrijdag de drukste dag van het weekend wordt. Samen met Touring verwacht VAB vrijdag een ‘oranje’ dag in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland, met vanaf de middag zeer druk verkeer en files naar het zuiden. In de regio rond Parijs geldt code ‘rood’.

Maar zaterdag verwachten VAB en Touring dat die code ‘rood’ zal gelden voor grote delen van Europa. “Op de traditionele knelpunten richting zuiden, maar vooral in Zwitserland, wordt het aanschuiven tussen 8 en 16 uur”, zegt Touring. In Frankrijk zou het een ‘oranje’ dag worden, met uitzondering van de regio rond Parijs.

Zondag lijkt de beste dag te worden om te vertrekken. “Omdat de Franse nationale feestdag dit jaar op een zondag valt, wordt er minder druk verkeer verwacht dan de afgelopen jaren”, zegt VAB. Touring verwacht een ‘groene’ dag, met enkel in Duitsland en Zwitserland nog druk verkeer. “Wie naar het buitenland vertrekt, doet dat best op zondag”, zegt Touring. VAB waarschuwt wel voor ‘oranje’ in het oosten van Frankrijk.

In de omgekeerde richting verwachten VAB en Touring in het algemeen vlot verkeer voor vakantiegangers die terugkeren op zaterdag en zondag. Alleen in Zwitserland is filevorming mogelijk, klinkt het.

In België zelf tot slot verwacht Touring erg druk verkeer met filevorming op vrijdagnamiddag en -avond, en op zaterdagochtend op de E40 Brussel-kust, en op de E411 Brussel-Luxemburg vooral bij mooi weer. Op zondagavond is er kans op file richting binnenland, vooral op de E40 Oostende-Brussel.

bron: Belga