Stiptheid treinen opnieuw onder 90 procent

Stiptheid treinen opnieuw onder 90 procent

De stiptheid van de treinen op het Belgische spoornet schommelt al het hele jaar rond de 90 procent. In mei en juni werd die grens net niet gehaald, maar de stiptheid blijft wel steevast hoger liggen dan een jaar geleden. Dat blijkt vandaag uit cijfers van spoornetbeheerder Infrabel. Tijdens de maand juni reed 89 procent van de binnenlandse passagierstreinen op tijd of met een vertraging van maximaal 6 minuten. In juni vorig jaar was dat maar 84,6 procent.

De avondspits is het slechtste moment voor de stiptheid van de treinen: in juni reed minder dan 84 procent dan op tijd. In de ochtendspits bedroeg de stiptheid meer dan 90 procent. Er werden in juni voorts ruim 2.400 treinen volledig of gedeeltelijk afgeschaft (2,2 procent van alle treinen), ongeveer evenveel als in juni vorig jaar.

Het jaar 2018 was een slecht jaar voor de stiptheid. Die kwam over het hele jaar uit op 87,2 procent, het laagste percentage in vijf jaar. Sinds oktober ligt de stiptheid wel elke maand hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Van januari tot en met met dit jaar steeg de stiptheid zo tot 90,4 procent, tegen 88 procent in dezelfde periode vorig jaar.

bron: Belga