Buitenlandse reizen onderhandelaars geen hinderpaal, vindt Reynders

Buitenlandse reizen onderhandelaars geen hinderpaal

Federaal informateur Didier Reynders vindt de buitenlandse reizen die verschillende onderhandelaars de komende weken maken geen hinderpaal. Dat zegt hij vandaag in de marge van de ondertekening van het contract voor de aankoop van 12 nieuwe mijnenjagers. De informateur werkt naarstig voort, nu hij naast een topjob bij de Raad van Europa greep. Die baan was wel een zeer mooie opportuniteit, geeft hij toe. Didier Reynders moest eind vorige maand de duimen leggen voor de functie van secretaris-generaal bij de Raad van Europa. “De bescherming van de rechtsstaat die ik voorsta was misschien een beetje te sterk voor sommige lidstaten”, zegt hij daarover. Intussen lonkt voor Reynders het premierschap of het voorzitterschap van de partij, maar daarover houdt hij de lippen stijf op elkaar. Informateurs Reynders en Johan Vande Lanotte rekenen er immers nog altijd op om voor 1 december een nieuwe federale regering op de been te kunnen brengen, volgens hen cruciaal om de begroting op de rails te houden.

Dit weekend vertrekt N-VA-voorzitter Bart De Wever naar het buitenland, voor een conferentie van burgemeesters. Geen probleem, vindt Reynders. “We houden telefonisch contact, en ik kan verder face-to-face werken met Jan Jambon en Theo Francken.”

Op 15 juli is het dan aan collega Vande Lanotte om een week naar het buitenland te trekken. Die periode wil Reynders gebruiken om te beginnen schrijven aan een preformatienota.

Het MR-kopstuk ergert zich naar eigen zeggen niet aan de nadrukkelijke koppeling van de Vlaamse formatie aan de federale, die Bart De Wever doorvoerde. “Een goede samenwerking met de regionale formateurs was van bij het begin een van onze voornaamste doelstellingen”, zegt hij. “Dat is nog steeds het geval.”

bron: Belga