Sterfte van duizenden mezenjongen mogelijk door gebruik insecticiden

Sterfte van duizenden mezenjongen mogelijk door gebruik insecticiden

Tal van burgers hebben dit voorjaar over heel Vlaanderen meer dan 4.500 dode meesjes gemeld. De sterfte is mogelijk te verklaren door het gebruik van insecticiden of pesticiden. Dat melden Vogelbescherming Vlaanderen en de Vereniging voor Ecologisch Leven en Tuinieren (Velt). Zij laten honderd stalen analyseren in een labo. Via de website www.sosmezen.be konden burgers tussen 15 maart en 15 juni dode kool- en/of pimpelmezen, die vaak aangetroffen worden in nestkastjes, melden. “Dit aantal hadden we niet verwacht”, melden Velt en Vogelbescherming Vlaanderen. In totaal werden 4.516 dode mezen in kaart gebracht, verspreid over heel Vlaanderen.

De meeste meldingen kwamen uit de provincie Oost-Vlaanderen, maar dat wil volgens Velt en Vogelbescherming Vlaanderen niet meteen zeggen dat er in Oost-Vlaanderen het meeste pesticiden worden gebruikt of dat er in Oost-Vlaanderen meer mezen sterven dan elders. Het heeft wellicht te maken met de grote betrokkenheid van de Oost-Vlaming bij onderzoeksprojecten als deze.

Vorig jaar werd in Nederland al een eerste studie op de invloed van pesticiden op jonge mezen uitgevoerd. “Hoewel het over slechts 10 stalen ging, werden er sporen van 14 verschillende soorten pesticiden teruggevonden. Ook DDT, dat sinds begin jaren 70 verboden is in België en Nederland. Dat we na zoveel jaar nog steeds schadelijke stoffen terugvinden, is bijzonder verontrustend”, luidt het.

De komende weken worden 100 stalen in een labo geanalyseerd. “We willen onderzoeken of er een verband is tussen de hoge mezensterfte en het gebruik van insecticiden”, zeggen beide organisaties. De reden waarom er slechts 100 stalen worden onderzocht, heeft te maken met de kostprijs. Eén staal onderzoeken op de aanwezigheid van pesticiden kost beide organisaties 200 euro.

De resultaten van het onderzoek worden in september verwacht.

bron: Belga