Nog steeds onderhandelingen over Sea-Watch-migranten

Nog steeds onderhandelingen over Sea-Watch-migranten

Drie weken na de redding van migranten door de Duitse hulporganisatie Sea-Watch wordt nog steeds onderhandeld over hun verdeling onder EU-landen. “De gesprekken daarover lopen nog”, verklaarde een woordvoerder van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken vandaag. Naar verluidt heeft Duitsland toegezegd voor de opname van een derde van de 40 migranten. Ook Frankrijk, Finland, Portugal en Luxemburg zouden bereidheid hebben getoond. Volgens Sea-Watch bevinden de migranten zich nog steeds op het Italiaanse eiland Lampedusa. Het schip Sea-Watch 3, waarop ze zich bevonden, was daar vorige week aangemeerd, ondanks een verbod van de Italiaanse autoriteiten. Daarbij ramde het een schip van de Italiaanse douane, die dat probeerde te verhinderen.

De Duitse kapitein van het schip, Carola Rackete, werd gearresteerd. Dinsdag werd haar huisarrest opgeheven. Ondertussen verblijft ze ergens ondergedoken in Italië en zal ze daar volgens haar vader blijven tot een verhoor dat op 9 juli geprogrammeerd staat. Een deel van de bemanning keerde intussen weer naar huis. Het andere deel verblijft op het schip, dat geblokkeerd ligt in de haven van Licata op Sicilië.

Oorspronkelijk zaten er 53 migranten aan boord, die voor de kust van Libië waren gered. Van hen werden er eerder al 13 aan land gebracht, ondanks de blokkade.

bron: Belga