"Tekort in sociale zekerheid loopt op tot 6,3 miljard euro tegen 2024"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het tekort in de sociale zekerheid dreigt helemaal te ontsporen. Vanaf 2021 is er geen evenwichtsdotatie meer en tegen 2024 zou het tekort daardoor oplopen tot 6,3 miljard euro. Dat staat in een persbericht van de vakbonden, die deel uitmaken van het beheerscomité van de sociale zekerheid dat de meerjarenraming vandaag heeft besproken. "En daarbij is dan nog geen rekening gehouden met de overschrijding van de groeinorm van het budget voor de gezondheidszorg", klinkt het. Voor dit en volgend jaar wordt op basis van de ramingen een groter tekort dan verwacht genoteerd. De cijfers daarover lekten gisteren al uit in de pers. Voor 2019 zou het gaan om een gat van 1,45 miljard euro.

Maar tot 2021 is de regering bij wet verplicht om te voorzien in bijkomende financiering via de evenwichtsdotatie. Het probleem situeert zich dus de jaren nadien, als zo een evenwichtsdotatie niet meer is gegarandeerd. De vakbonden roepen de politici op om deze dotatie een structureel karakter te geven want het is net het beleid dat de inkomsten voor de sociale zekerheid onderuit haalt. "Het gaat met name om de verlaging van de sociale bijdragen - de belangrijkste bron van financiering - zonder dat hiervoor als minimumvoorwaarde wordt gesteld dat er hoogwaardige banen moeten worden geschapen om compenserende inkomsten te genereren." Daarbij wordt verwezen naar de taxshift, de creatie van nieuwe statuten, de loonnormwet en de uitbreiding van extralegale voordelen.

Door de oplopende tekorten in de sociale zekerheid focust het beleid op het snoeien in de uitgaven, voor sociale uitkeringen en gezondheidszorg. Nochtans blijven de maatschappelijke behoeften daar groot. "Het debat over de financiering van de sociale zekerheid moet gevoerd worden bij de vorming van een nieuwe regering", klinkt het. De bonden wijzen erop dat het louter een kwestie is van politieke wil, "want de in België geproduceerde rijkdom neemt voldoende toe om duurzame financieringsbronnen te vinden, via een rechtvaardige fiscaliteit."

bron: Belga