Frans Masereel Centrum opent groot nieuw paviljoen voor print en grafisch design

In Kasterlee neemt het Frans Masereel Centrum, een centrum voor print en grafisch design in de grootste kunstenaarsresidentie van ons land, vrijdag een nieuw paviljoen dat 420 vierkante meter extra exporuimte biedt, in gebruik. Ontslagnemend Vlaams minister van Cultuur en Media Sven Gatz (Open Vld) zette er 1,225 miljoen euro voor opzij. Het nieuwe paviljoen werd ontworpen door architecten Hideyuki Nakayama en Ido Avissar en door kunstenaar Jean Gilbert verfraaid. Het kan ingevuld worden als exporuimte, maar ook als atelier of een combinatie van beide. “Zo stimuleert Frans Masereel Centrum de interactie tussen kunstenaars en publiek”, luidt de redenering.
De ingebruikname gaat vrijdag gepaard met de vijfde editie van de Print Art Fair in het centrum. Kunstenaars tonen en verkopen er hun werk tegen democratische prijzen. Onder meer Gerard Herman, Tom Liekens, Katleen Vinck en Yannick Ganseman hebben hun aanwezigheid bevestigd.
Nog een reden om vrijdag naar het Frans Masereel Centrum af te zakken is de opening van WMDYWTL? (“Which Mirror Do You Want To Lick?”), een internationale groepstentoonstelling over spiegeling en ontdubbeling, van realiteit naar fictie en omgekeerd. De expo toont meer dan 170 kunstwerken en artefacten die spelen met gebeurtenissen die zowel fictief als echt bestaan en toont volgens het centrum aan hoe de werkelijkheid uit meerdere realiteiten bestaat. Tot de opvallendste stukken horen een affiche voor de Olympische Spelen van 1940 die uiteindelijk nooit plaatsvonden, of tekeningen van publieke figuren die er op psychopaten gaan lijken.
De expo loopt tot 15 september.

bron: Belga