Nieuw op 1 juli - Uitrol digitale meter van start

door
Belga
Leestijd 2 min.

Distributienetbeheerder Fluvius start vanaf 1 juli met de uitrol van de digitale energiemeter voor gas en elektriciteit. Eerst zijn de klanten met een budgetmeter, mensen met zonnepanelen en de nieuwbouw- en renovatiewoningen aan de beurt. Tegen 2034 moeten de oude Ferraris-meters definitief verleden tijd zijn. De uitrol van de digitale meter liep niet van een leien dakje. Normaal gezien zou die begin dit jaar al gestart moeten zijn, maar de meters konden niet op tijd geleverd worden. Bovendien was er nog heel wat onduidelijkheid over de gevolgen voor mensen met zonnepanelen.

Die onduidelijkheid is nu van de baan. Eerder dit jaar kwam een regeling uit de bus: eigenaars van zonnepanelen die voor eind 2020 geplaatst worden, zullen tot vijftien jaar na de ingebruikname in het oude systeem met de terugdraaiende teller kunnen blijven. Er zijn ook voldoende meters beschikbaar om de uitrol te starten, verzekert Fluvius.

Klanten met een budgetmeter of met zonnepanelen komen eerst aan de beurt. Ook in nieuwbouwwoningen of grondig gerenoveerde woningen wordt een digitale meter geplaatst, net als bij klanten van wie het analoge exemplaar stukgaat. Tot slot krijgen de klanten die in één van de proefprojecten van Fluvius stapten ook meteen een nieuwe digitale meter. Voor al die klanten gebeurt de plaatsing gratis, legt projectleider Paul Adriaensen uit. Bovendien probeert Fluvius de gas- en elektriciteitsmeters zo veel mogelijk samen te plaatsen, zodat de netbeheerder maar één keer moet langskomen.

Andere klanten kunnen vanaf 1 juli terecht op de website van Fluvius om te kijken wanneer zij aan de beurt zijn. Enkel wie vroeger dan gepland een digitale meter in huis wil, betaalt een plaatsingskost van 226 euro voor gas- en elektriciteitsmeter samen. Fluvius mikt op 1,8 miljoen digitale meters tegen 2022. Tegen eind 2034 moet heel Vlaanderen omgeschakeld zijn.

De digitale meter vervangt het mechanisch telwerk van de oude Ferraris-meters door een display. De meterstanden kunnen daardoor vanop afstand doorgegeven worden en consumenten hebben meer zicht op hun verbruik. Op termijn zullen ze dat verbruik ook zelf kunnen bijsturen via allerlei slimme apps, denk aan toestellen die zichzelf inschakelen op een moment dat de stroom goedkoper is.

De impact op de factuur blijft beperkt, maakt Fluvius zich sterk. De gemiddelde Vlaamse klant zal per jaar zowat 15 euro extra betalen voor elektriciteit en 12 euro voor aardgas.

bron: Belga