Nieuw op 1 juli - Rijden op pechstrook en middenvakrijden veel zwaarder beboet

door
Belga
Leestijd 1 min.

Verschillende verkeersovertredingen, waaronder het onterecht rijden op de pechstrook en middenvakrijden, worden vanaf 1 juli zwaarder beboet. De boete voor het onterecht op de pechstrook rijden verdriedubbelt, die voor middenvakrijden verdubbelt. Het onterecht op de pechstrook rijden werd tot nu toe beschouwd als een overtreding van de eerste graad, die bestraft werd met een onmiddellijke inning van 58 euro. Vanaf 1 juli betaal je 174 euro.

Ook verdubbelt onder meer de boete voor middenvakrijden. Wie niet onmiddellijk weer zo rechts mogelijk gaat rijden na een inhaalmanoeuvre, in het bijzonder op een autosnelweg, begaat voortaan een tweedegraadsovertreding die bestraft wordt met een onmiddellijke inning van 116 euro.

Het inhaalverbod bij neerslag voor voertuigen en slepen met een maximaal toegelaten massa van meer dan 7,5 ton wordt eveneens een overtreding van de tweede graad, net als autobussen, autocars en andere voertuigen met een maximaal toegelaten massa van meer dan 3,5 ton die op de meest linkse rijstrook van de snelweg blijven rijden.

De politie kan vanaf juli ook gemakkelijker bepaalde verkeersovertredingen bestraffen: de lijst van overtredingen die met behulp van automatische apparaten - dus zonder fysieke aanwezigheid van een agent - kunnen worden vastgesteld, wordt uitgebreid. Voorbeeld: tegen de rijrichting rijden.

bron: Belga