Mountainbiker Martin Maes reageert op schorsing door UCI: “Ik ben sprakeloos”

Mountainbiker Martin Maes reageert op schorsing door UCI: "Ik ben sprakeloos"

Mountainbiker Martin Maes is woensdag voor negentig dagen geschorst door de Internationale Wielerunie UCI na een niet-intentionele dopinginbreuk. De specialist van de enduro- en downhilldiscipline gebruikte de verboden substantie probenecide. Maes ontkent de feiten niet, maar is wel van zijn melk door de schorsing. “Ik ben sprakeloos”, klinkt het in een eerste reactie op de website van zijn ploeg GT Bicycles. “Sinds 2013 staat mijn hele leven in het teken van wielrennen, en ik heb keihard getraind om mijn dromen te verwezenlijken. Er was haast bij het behandelen van een geïnfecteerde wonde en we hebben het doktersvoorschrift niet gedubbelcheckt. Dat is de enige fout die gemaakt is.”
Maes legt zich neer bij de schorsing. “Het is nu tijd om de situatie te aanvaarden, harder dan ooit te trainen en snel terug te keren om mijn frustratie om te zetten in plezier en prestaties op de fiets.”
Zowel de UCI als de ploeg van Maes maakt duidelijk dat het om een niet-intentionele dopingovertreding gaat, maar probenecide kan gebruikt worden om dopinggebruik te maskeren, en is daarom een verboden product. Maes, die zijn twee Wereldbekerzeges in het enduroracen uit maart van dit jaar afgenomen wordt, is amper 22 jaar en niet alleen wereldtop in de enduro: vorig jaar brak hij helemaal door in de downhill met de allereerste Belgische winst in een Wereldbekermanche en zilver op het WK in Lenzerheide.

bron: Belga