Schept De Wever vanavond duidelijkheid over de Vlaamse formatie?

door
Belga
Leestijd 2 min.

N-VA houdt vanavond haar dagelijks bestuur, met onder meer de voorzitter, de ondervoorzitters en de partijdirecteur. Dat overleg vindt elke dinsdag plaats, maar deze keer zou er een beslissing over de Vlaamse formatie kunnen worden genomen. Vlaams Belang waarschuwt: "Als PS wordt gebruikt om Vlaams Belang te dumpen, zou dat wel heel ironisch zijn." Verschillende kranten schreven vanmorgen dat de federale informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders er niet in zijn geslaagd PS en N-VA dichter bij elkaar te brengen. De Franstalige socialisten zouden blijven weigeren om te praten met N-VA. De twee informateurs zouden van plan zijn hun opdracht maandag terug te geven aan de koning, al wordt dat intussen alweer genuanceerd. De info zou op zijn minst voorbarig zijn.

De afkeer van PS voor de Vlaamsnationalisten heeft echter ook een weerslag op de Vlaamse formatie. Formateur Bart De Wever maakte de afgelopen weken immers niet veel haast met zijn taak, om een eventuele federale opening af te wachten. Als die druk wegvalt, zou de Vlaamse formatie voortaan haar eigen, snellere, koers kunnen gaan varen.

De laatste die op gesprek ging bij De Wever was Vlaams Belang, op zaterdag 15 juni alweer. Groen en sp.a werden sinds de tweede ronde niet meer uitgenodigd en volgens een bron zouden ook CD&V en Open Vld na 15 juni niet meer bij De Wever zijn geweest.

N-VA houdt dinsdagavond, zoals elke week, dagelijks bestuur. Mogelijk volgt daarna een communicatie, is te horen bij de partijtop.

Vlaams Belang waarschuwt, en haalt er de verkiezingsresultaten van 26 mei nog eens bij. "De drie Vlaamse regeringspartijen hebben die dag 19 zetels verloren in het Vlaams Parlement. Gewoon samen verder regeren zou een ontkenning zijn van het verkiezingsresultaat", zegt onderhandelaar Chris Janssens.

bron: Belga