Belgian Cats beginnen donderdag aan EK met duel tegen Rusland

Belgian Cats beginnen donderdag aan EK met duel tegen Rusland

Donderdag gaat het EK basketbal voor vrouwenteams van start in Servië (in Nis en Zrenjanin voor de wedstrijden van twee poules, in Belgrado voor de eindfase) en Letland (in Riga voor de wedstrijden van twee poules). De teams die in de top zes eindigen op het EK plaatsen zich voor de preolympische kwalificaties, die doorgaan in februari 2020. Titelverdediger Spanje, derde op het voorbije WK, behoort uiteraard tot de topfavorieten. De Spanjaarden staan sinds 2001 telkens op het EK-podium (titel in 2013 en 2017), met uitzondering van 2011.

Onder meer Frankrijk zal Spanje van de Europese titel proberen te houden. De voorzitter van de Franse federatie Jean-Pierre Siutat heeft bondscoach Valérie Garnier duidelijk gemaakt dat hij enkel de Europese titel wil (net als in 2001 en 2009), na nederlagen in de finale van de voorbije drie EK’s. Servië hoopt dan weer voor eigen publiek een herhaling van het scenario in 2015, toen het zich tot Europees kampioen kroonde. Rusland, dat de Europese titel in 2003 en 2007 pakte, behoort na een perfect rapport in de kwalificaties tot de outsiders, net als België.

Zowel België, Rusland als Servië zijn ondergebracht in poule D, samen met Wit-Rusland. De Belgian Cats komen in actie in Zrenjanin, 80 km ten noorden van Belgrado. De plaatselijke Crystal Hall heeft een capaciteit van 2.400 plaatsen.

bron: Belga