VRT weigert deze tv-spot van ALS Liga wegens “te schokkend”

YouTube / ALS Liga - Ligue SLA

De openbare omroep VRT weigert om een spot van de ALS Liga uit te zenden wegens “te hard”, dat berichten meerdere kranten vrijdag.

In de video ziet de Truiense ALS-patiënt Erwin Coppejans een kind verdrinken. Hij kan het niet redden omdat hij in een rolstoel zit en evenmin om hulp kan roepen. Met het filmpje hoopte de ALS Liga meer aandacht te vragen voor de dodelijke spierziekte waaraan meer dan duizend Belgen lijden. Zeker vandaag, op Wereld ALS Dag. “We schrappen tv-spots nochtans heel zelden”, zegt VRT-woordvoerder Hans Van Goethem. “Maar dit filmpje komt echt te hard binnen. De spot zou op alle mogelijke tijdstippen te zien zijn, dus zouden ook kinderen hem kunnen tegenkomen.”

Volgens Evy Reviers, CEO van de ALS Liga, heeft de VRT niet het recht om te beslissen of iets te hard is dan wel “een effectieve realiteit”.

“Hoe meer choquerende filmpjes, hoe minder effect ze hebben”, zegt marketingprofessor Patrick De Pelsmacker (UAntwerpen). “De tolerantiedrempel mag best hoger voor een goed doel of maatschappelijk thema, maar als iedereen campagne voert met zulke filmpjes, speel je voortdurend in op de emoties van kijkers. Dat is ethisch niet verantwoord.”

bron: Belga