Uitleveringswet Honkong – Honderden manifestanten troepen samen voor parlement Hongkong

Voor het parlement in Hongkong troepen vrijdagochtend opnieuw honderden manifestanten samen om te protesteren tegen de weigering van de lokale Pekinggezinde autoriteiten om hun eisen in overweging te nemen. De nieuwe bijeenkomst voor de zetel van de regering in Hongkong, in het centrum van de stad, komt er na verschillende andere, historische, manifestaties die werden georganiseerd in een reactie op de omstreden uitleveringswet die het mogelijk zou maken verdachten van misdrijven uit te leveren aan China. De Hongkongse regeringsleider Carrie Lam schortte de wet zaterdag wel op, maar de manifestanten willen dat ze ontslag neemt en dat de wet definitief wordt ingetrokken.
De actievoerders zullen naar verwachten voor het parlement een picknick houden en de organisatoren riepen ook op tot een langzame manifestatie op de wegen en op het openbaar vervoer. Aan de andere inwoners vroeg ze om elders in de stad samen te komen en zo hun steun te betuigen.
Om veiligheidsredenen waren de overheidskantoren vrijdag gesloten.
De speciale administratieve regio Hongkong beschikt sinds zijn retrocessie in 1997 door Groot-Brittannië aan China over een regime met een “brede autonomie” en kan in theorie tot 2047 genieten van vrijheden die elders in China ongekend zijn.

Bron: Belga