Tijdelijke werkloosheid bij Asco opnieuw verlengd

door
Belga
Leestijd 1 min.

De directie van het Zaventemse bedrijf Asco, dat op 7 juni getroffen werd door een cyberaanval met ransomware, heeft de werknemers laten weten dat de periode van tijdelijke werkloosheid opnieuw verlengd is, tot en met vrijdag 28 juni. Dat bevestigt vakbondsman Hannes Deumes van ACV Puls. Aanvankelijk liep de tijdelijke werkloosheid tot nu zondag. In een mededeling herhaalt de directie dat de situatie onder controle is en dat de IT-systemen in de vestigingen in Zaventem, de VS, Duitsland en Canada geleidelijk weer opgestart worden. Maar omdat de sleutelsystemen nog niet volledig operationeel zijn, kan nog niet voorspeld worden wanneer de werkzaamheden volledig hervat worden. Er zijn geen aanduidingen dat informatie ontvreemd of verloren gegaan is, klinkt het nog. Het is ook nog steeds onduidelijk wie of wat achter de cyberaanval zit.

"De activiteiten zijn al gedeeltelijk opgestart. Ik schat dat er momenteel in Zaventem al zo'n 150 van de 1.000 werknemers aan de slag zijn", zegt Deumes. "Hoe meer activiteiten de komende dagen opgestart worden, hoe meer werknemers men uit de tijdelijke werkloosheid zal terugroepen. Het personeel heeft het signaal gekregen dat ze zich klaar moeten houden.

De vakbonden willen dat de directie de werknemers een zekere compensatie biedt voor het verlies aan inkomsten, maar zullen hierover pas het overleg aangegaan als alle problemen opgelost zijn.

Bron: Belga