Meer dan 50 gewonden bij demonstraties in Georgië

Meer dan 50 gewonden bij demonstraties in Georgië

Bij protesten in Georgië zijn in de nacht van donderdag op vrijdag meer dan 50 mensen gewond geraakt. Demonstranten probeerden eerder tevergeefs om het parlementsgebouw in de hoofdstad Tbilisi te bestormen. Daarbij kwam het tot schermutselingen met de politie. Die zette onder andere traangas in. Volgens het Georgische ministerie van Gezondheid liepen 38 leden van de ordediensten verwondingen op. Onder de demonstranten waren er 16 gewonden.
De betogers eisen het ontslag van parlementsvoorzitter Irakli Kobakhidze, omdat hij volgens mediaberichten heeft toegelaten dat een Russische delegatie deelnam aan de plenaire zitting. De Russische volksvertegenwoordiger Sergei Gavrilov zou tijdens een zitting over religieuze en politieke kwesties ook de parlementsleden hebben toegesproken.
De oppositiepartijen hadden daarop opgeroepen tot een demonstratie. Ze vrezen dat Rusland zijn invloed in de vroegere Sovjetrepubliek probeert uit te breiden.
De relaties tussen Rusland en Georgië zijn erg gespannen. In 2008 hebben beide landen nog een korte oorlog uitgevochten over het statuut van de regio’s Abchazië en Zuid-Ossetië.

bron: Belga