Caïro geeft wederwoord aan Turkse president Erdogan die zegt dat Morsi is vermoord

De stelling van de Turkse president Recep Tayyip Erdogan dat de Egyptische ex-president Mohamed Morsi is vermoord, is een “ongegronde” beschuldiging. Dit heeft de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Sameh Soukry vandaag gezegd. Maandag overleed Morsi (67) na in een rechtszaal plotseling te zijn flauwgevallen. Hij was als voorman van de Moslim Broederschap de eerste democratisch verkozen president van Egypte, maar in 2013 zette het leger hem af en belandde hij in de gevangenis.

Volgens de Egyptische staatsmedia was een hartaanval de doodsoorzaak.

Gisteren zei zijn belangrijke steunpilaar Erdogan dat Morsi geen natuurlijke dood is gestorven, maar is vermoord. Hij beloofde dat Ankara “zal doen wat nodig is om Egypte voor internationale rechtbanken te brengen”.

In een reactie zei Sameh Shoukry vandaag dat zijn land klaar is om alle dreigementen het hoofd te bieden.

“Zulk onbewezen gepraat waarmee hij (Erdogan) zijn redevoeringen vult en zijn verklaringen weerspiegelen alleen maar het feit van zijn nauwe banden met de terroristische Broederschap organisatie”, aldus de Egyptische bewindsman in een schriftelijke verklaring. De opmerkingen van Erdogan zijn “onverantwoordelijk”.

bron: Belga