VN-experte eist sancties tegen Saoedische kroonprins

door
Belga
Leestijd 1 min.

Agnès Callamard, speciaal rapporteur van de Verenigde Naties, heeft vandaag sancties tegen de Saoedische kroonprins Mohammed bin Salman en zijn persoonlijke bezittingen geëist in verband met de zaak-Khashoggi. De mensenrechtendeskundige van de VN roept in een rapport op tot de voortzetting van de sancties van verscheidene landen tegen zeventien mensen voor hun rol in de moord op de Saoedische journalist Jamal Khashoggi in oktober in Istanboel. "Rekening houdend met de geloofwaardige bewijzen inzake de verantwoordelijkheden van de kroonprins in de moord, zouden dergelijke sancties echter ook de kroonprins en zijn persoonlijke bezittingen in het buitenland moeten omvatten", aldus Callamard.

Jamal Khashoggi, die naar de Verenigde Staten was uitgeweken, was een criticus van Mohammed bin Salman. Volgens berichten in de media denkt de CIA dat de moord op de journalist waarschijnlijk in opdracht van de kroonprins werd gepleegd.

Voor het Saoedische gerecht worden twintig verdachten vervolgd voor de moord. Tegen vijf hen werd de doodstraf gevorderd. De kroonprins werd door de openbare aanklager vrijgepleit.

Bron: Belga