Willy Borsus (MR) breekt lans voor regenboogcoalitie met PS en Ecolo

door
Belga
Leestijd 2 min.

Uittredend Waals minister-president en MR-kopstuk Willy Borsus pleit voor de vorming van een Waalse regering en een Franse gemeenschapsregering met de PS en Ecolo. "Wij vinden dat het tijd is voor een sterke alliantie", zei hij vandaag in La Libre. Een regenboogcoalitie met de socialisten en de groenen zou volgens de Franstalige liberalen niet alleen de verkiezingsuitslag het beste respecteren, maar zou wegens de sterke meerderheid die zo wordt geïnstalleerd ook de beste garantie zijn op het doorvoeren van noodzakelijke hervormingen. Afgelopen weekend zei MR-vicevoorzitter en uittredend Waals minister Jean-Luc Crucke al dat een dergelijke tripartite het best geschikt is om ethische en andere, structurele hervormingen door te voeren. MR, PS en Ecolo beschikken samen namelijk over een tweederdemeerderheid.

Nu herhaalt dus ook Willy Borsus dat de MR meer ziet in zo'n brede coalitie dan in een coalitie met enkel de PS. "Wij willen graag het resultaat van de verkiezingen respecteren en de groene familie heeft in Wallonië veel vooruitgang geboekt. Daarenboven zijn de socialisten en de liberalen de twee grootste families", zei Borsus op Bel-RTL. In La Libre had hij het dus al over zijn voorkeur voor een "sterke alliantie".

De keuzemogelijkheden voor de vorming van een Waalse regering zijn beperkt, nadat zowel het cdH en de PVDA expliciet voor de oppositie gekozen hebben. PS en Ecolo lijken een minderheidsregering niet uit te sluiten, maar als ze een meerderheid willen zoeken, is de MR incontournable als derde partner.

Willy Borsus vindt dat Franstalig België nood heeft aan een "stabiele en brede" regering. "Er staat veel op het spel: de creatie van werk en bedrijvigheid, de klimaatuitdaging, investeringen in mobiliteit, ziekenhuizen, woningen, de strijd tegen armoede." Borsus brengt ook de progressieve uitdoving in herinnering van de solidariteitsmechanismen tussen het noorden en het zuiden van het land vanaf 2025.

bron: Belga