Melissa Hanus (PS) weigert donderdag naast Kamervoorzitter plaats te nemen

Melissa Hanus (PS) weigert donderdag naast Kamervoorzitter plaats te nemen

PS-kamerlid Melissa Hanus zal tijdens de installatievergadering van de Kamer donderdag niet plaatsnemen naast de Kamervoorzitter. Dat doet ze uit protest tegen het feit dat ze samen met Dries Van Langenhove, die gisteren in verdenking gesteld werd voor vermeende inbreuken op de racismewet, de negationismewet en de wapenwet, voorzitter Patrick Dewael (Open Vld) zou moeten bijstaan. “De zo massieve aanwezigheid van extreemrechts in het parlement is een belediging voor de democratie. Dat wordt vernietigend als een personage zoals mijnheer Van Langenhove, van wie men de sympathie kent voor de nazistische ideologie, plaatsneemt op het voorzittersgestoelte”, lichtte PS-fractieleider Ahmed Laaouej toe.

Ecolo en MR hadden de andere fracties reeds opgeroepen om te vermijden dat de stichter van Schild & Vrienden plaats zou nemen naast voorzitter Dewael. Van Langenhove is samen met Hanus de jongste verkozene, waardoor zij volgens het reglement van de Kamer de voorzitter moeten bijstaan tijdens de installatievergadering. Ze flankeren daarbij de voorzitter.

Volgens de PS-fractieleider zegt het reglement enkel dat de twee jongste verkozenen de voorzitter moeten bijstaan, niet dat ze naast hem moeten plaatsnemen.

bron: Belga