"In Vlaanderen is er nog altijd geen echte verkeersveiligheidscultuur"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het ontbreekt ons in Vlaanderen nog altijd aan een echte verkeersveiligheidscultuur. "De mentaliteit verander je niet alleen met controles, maar ook met sensibilisering", zegt Vlaams minister Ben Weyts vandaag in een reactie op het voorstel van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV). De VSV vindt dat de bobcampagne het hele jaar moet lopen om mensen bewust te houden van de alcoholproblematiek in het verkeer. Daarmee reageerde de VSV vanochtend op de resultaten van de wereldwijde ESRA-enquête, waaruit blijkt dat een op de vier Belgische bestuurders de afgelopen maand heeft gereden nadat ze mogelijk boven de wettelijke alcohollimiet zaten. De studie legt volgens het verkeersveiligheidsinstituut Vias "ontzettend veel pijnpunten bloot in onze verkeersveiligheidsmentaliteit".

"We moeten blijven inzetten op de verhoging van de pakkans in combinatie met campagnes", zei VSV-woordvoerder Werner De Dobbeleer. "Dit is naar onze mening de beste remedie. Een bobcampagne zou eigenlijk doorheen het volledige jaar moeten lopen om de mensen alert te houden van de huidige problematiek."

"Wij zijn een volk dat houdt van lekker eten en drinken en dat moet ook zo blijven", zegt Ben Weyts. "Maar bijvoorbeeld in Scandinavische landen zie je veel meer een mentaliteit waarbij rijden en drinken absoluut onverenigbaar zijn en daar zitten wij helaas nog niet. Het ontbreekt ons in Vlaanderen nog altijd aan een echte verkeersveiligheidscultuur."

Volgens de Vlaamse minister kan de mentaliteit veranderd worden met controles én ook met sensibilisering. "We zien gelukkig ook positieve signalen, want de gevaarlijke combinatie van rijden en drinken is er cultureel een beetje aan het uitgroeien bij jongere generaties."

bron: Belga