Ruim zes op tien jongeren hadden al fysieke klachten door te gamen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Meer dan zes op de tien jongeren hebben al fysieke klachten ondervonden door te gamen en ruim vijf op de tien voelden zich er al slecht door in hun vel. Dat blijkt uit een enquête van de Onafhankelijke Ziekenfondsen bij 976 jongeren van 12 tot 23 jaar. Jongeren gamen gemiddeld elf uur per week. Het gaat om spelletjes op de smartphone, tablet, console of pc. Jongens gamen sowieso meer dan meisjes, en ook langer, blijkt nog uit de enquête. Maar liefst 29 procent van de jongens speelt meer dan vijftien uur per week, bij de meisjes gaat het om 7 procent. Meisjes brengen dan weer meer tijd door op sociale media. Spelletjes op pc of console zijn vooral een jongenszaak, terwijl gamen op de smartphone of tablet zowel door jongens als meisjes (6 op 10) wordt gedaan.

Waarom spelen jongeren zo graag spelletjes? Voor één op de twee is het simpelweg een manier "om de tijd te verdrijven". Andere redenen die ze vaak aanhalen, zijn de nood om zich uit te leven (32 pct), de realiteit ontvluchten (28 pct), de adrenaline en spanning van het gamen (18 pct) en het gevoel deel uit te maken van een spelersgemeenschap (14 pct). Tegelijk zijn jongeren zich ook bewust van de nadelen van gamen. Het gevaar voor verslaving staat bij hen met stip op één (43 pct), gevolgd door laat gaan slapen en moeilijk kunnen opstaan (26 pct) en geen tijd meer hebben voor andere activiteiten (21 pct).

Zo'n 64 procent van de jongeren geeft aan dat ze al minstens één soort fysieke pijn hebben ervaren door te gamen: aan de ogen (28 pct), aan de hals/nek (23 pct), aan het hoofd (22 pct), aan de duim (16 pct) of aan de arm (12 pct). Daarnaast bevond 55 procent zich ooit al in een emotioneel negatieve toestand door te gamen. Het gaat vooral om het gevoel uitgeput te zijn (28 pct), het gevoel overdreven te hebben (18 pct), zich schuldig voelen (12 pct) en zich geïsoleerd voelen (11 pct).

"Gamen maakt duidelijk deel uit van de leefwereld van jongeren. En dat is op zich geen probleem, want gamen kan bevorderlijk zijn voor de oog-handcoördinatie, probleemoplossende vaardigheden, het leren omgaan met uitdagingen, gamen als sociaal gebeuren", stelt Onafhankelijke Ziekenfondsen. "Toch blijft het belangrijk om een goed evenwicht te vinden en aandachtig te zijn voor de symptomen van overmatig gamen en de gevolgen ervan voor de fysieke en mentale gezondheid." Voor ouders en opvoeders is het vooral belangrijk om goede afspraken te maken.

bron: Belga