Tankers Golf van Oman – Japanse tanker veilig aangekomen in Emiraten

Tankers Golf van Oman - Japanse tanker veilig aangekomen in Emiraten
Tankers Golf van Oman - Japanse tanker veilig aangekomen in Emiraten

De Japanse tanker Kokuka Courageous die donderdag in de Golf van Oman door een explosie was getroffen, is zondag veilig aangekomen in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE). Dat heeft de eigenaar bekendgemaakt. Het schip, dat methaan vervoerde, werd donderdag dichtbij de Straat van Hormuz, een strategisch belangrijke doorgangsroute voor olie, tweemaal getroffen. Zondag kwam de tanker aan in de havenstad Sharjah. Alle bemanningsleden zijn volgens de reder veilig. De eigenaar treft nu voorbereidingen om de inhoud van het schip, dat nog intact is, over te laden op een ander schip.
Het andere schip dat deze week getroffen werd, de Noorse olietanker Front Altair, werd uit de Iraanse wateren weggesleept. De bemanningsleden van dat schip, 23 in totaal, kwamen zaterdagmiddag al veilig aan in Dubai.
De incidenten hebben geleid tot diplomatieke onrust in de golfregio. De Verenigde Staten, Groot-Brittanië, de VAE en Saoedi-Arabië houden Iran verantwoordelijk voor de explosies op de schepen. Teheran van zijn kant ontkende elke betrokkenheid.
De ambassadeur van Groot-Brittannië in Iran ontkende zondagochtend intussen dat hij op het matje werd geroepen bij het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken. Het Iraanse persagentschap Irna meldde dat nieuws zaterdagavond. Iran pikt het immers niet dat Londen het land beschuldigt achter de aanvallen op twee olietankers in de Golf van Oman te zitten.
“Interessant nieuws, maar ik ontken dat”, reageerde de Britse ambassadeur Rob Macaire zondagochtend. “Ik heb zelf een dringend onderhoud gevraagd met het ministerie van Buitenlandse Zaken en dat is mij toegelaten. Het ging niet om een ‘oproeping’.”

Bron: Belga