Uitleveringswet Hongkong - Bestuur schort wet op

door
Belga
Leestijd 1 min.

De pro-Chinese regering in Hongkong schort de omstreden uitleveringswet voorlopig op. Dat heeft bestuursvoorzitster Carrie Lam zaterdag aangekondigd, een dag voor opnieuw protesten zouden plaatsvinden tegen de wet. Tegen het omstreden wetsontwerp vonden de afgelopen week massale manifestaties plaats in Hongkong. De wet zou het mogelijk maken om criminelen uit te leveren aan landen waarmee geen uitleveringsverdrag werd gesloten. Daardoor zouden inwoners van Hongkong voortaan ook door de Chinese overheid berecht kunnen worden.

"Het wetsontwerp heeft heel wat verdeeldheid in de samenleving veroorzaakt", zei Lam op een persconferentie volgens de Britse openbare omroep BBC. "Ik moet toegeven dat er op vlak van uitleg en communicatie onvolkomenheden waren."

Normaal zou deze maand het ontwerp een tweede keer worden gelezen, maar dat is afgelast. Volgens Lam is er geen tijdslijn om het debat over het ontwerp voort te zetten.

Woensdag nog zette de politie van Hongkong rubberen kogels en traangas in om manifestanten te verjagen die het parlementsgebouw hadden omsingeld.

Hongkong, dat momenteel ongeveer 7 miljoen inwoners telt, was tot 1997 ruim 150 jaar in het bezit van het Verenigd Koninkrijk. Toen droegen de Britten het gebied over aan China, waarbinnen het nu nog steeds een eigen wettelijk en bestuurlijk systeem heeft. Tegenstanders van de nieuwe uitleveringswet vrezen voor de autonomie van Hongkong.

Bron: Belga