Tankers Golf van Oman - Explosie Noorse tanker niet te wijten aan "mechanische of menselijke fout"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De oorzaak van een explosie op een Noorse olietanker in de Golf van Oman is nog niet bekend, maar volgens uitbater Frontline gaat het alvast niet om een "mechanische of menselijke fout". "De oorzaak van de explosie blijft onbekend voor het bedrijf, hoewel we de mogelijkheid hebben uitgesloten dat het was veroorzaakt door een mechanische of menselijke fout", aldus Frontline vrijdag nog in een persbericht. "Het incident zal grondig worden onderzocht door het bedrijf samen met derde partijen, waaronder regeringsfunctionarissen, om de oorzaak te bepalen."

De explosie gebeurde donderdagochtend omstreeks 05.00 uur GMT (6 uur Belgische tijd), kort nadat het schip de Straat van Hormuz was gepasseerd. De 23-koppige bemanning van de Front Altair bleef ongedeerd. Ze werden gered door het vrachtschip Hyundai Dubai en vervolgens door een Iraans schip naar de havenstad Jask overgebracht.

Frontline wijst nog op de toenemende spanningne in de regio. In afwachting van meer informatie over de ontploffing, zegt het bedrijf nog heel voorzichtig te zullen zijn bij de overweging van nieuwe contracten in de regio.

Zaterdag komt een gespecialiseerd team de tanker inspecteren.

Donderdag was nog een ander tankschip, de Kokuka Courageous, getroffen.

De Verenigde Staten houden Iran verantwoordelijk voor de explosies op de schepen. Iran ontkende iedere betrokkenheid.

Bron: Belga