Zes kinderen van Syrië-strijders zijn aangekomen in België

door
Belga
Leestijd 1 min.

De zes kinderen van Belgische IS-strijders die gerepatrieerd werden vanuit het noordoosten van Syrië, zijn in ons land aangekomen. Dat heeft minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders vanavond gemeld via Twitter. De minister bedankt alle betrokken diensten voor hun inzet bij de humanitaire operatie. "De kinderen worden nu opgevolgd en begeleid door de bevoegde plaatselijke parketten en jongerenwelzijn", aldus Reynders. Elk betrokken parket heeft maatregelen genomen voor de teruggebrachte kinderen voor wie zij bevoegd zijn, conform de jeugdbeschermingswet, laten de parketten van Brussel, Luik en Halle-Vilvoorde vanavond weten.

Alle kinderen werden tijdens de hele operatie psychologisch begeleid. In eerste instantie wordt de fysieke en psychische gezondheid nagegaan, vervolgens wordt een verdere gepaste omkadering voorzien.

"Om deze omkadering alle kans op slagen te geven, is het belangrijk hier geen details over te geven. In deze context nodigen we de media uit om de privacy van de kinderen maximaal te respecteren, opdat hun herstel in alle sereniteit kan plaatsvinden", aldus de parketten. Ze benadrukken dat "zoals in andere dossiers betreffende minderjagen geen details vrijgegeven worden over de concrete beschermingsmaatregelen in concrete dossiers".

Ook minister van Justitie Koen Geens toont zich op Twitter "heel blij dat de zes Belgische kinderen terug thuis zijn uit Syrië". Hij dankt iedereen die aan de repatriëringsmissie zijn medewerking verleende. "Nu is het tijd voor opvang en begeleiding", aldus Geens.

Vijf van de zes gerepatrieerde kinderen zijn minderjarig. Eén is onlangs meerderjarig geworden.

bron: Belga