Nieuwe vondsten in Teotihuacán duiden op vroege contacten met Maya's

door
Belga
Leestijd 2 min.

Internationale archeologen hebben in de Mexicaanse ruïnestad Teotihuacán meer dan 2.400 fragmenten van menselijke beenderen ontdekt. Dat heeft het Mexicaanse Nationale Instituut voor Antropologie en Geschiedenis (INAH) bekendgemaakt. De vondsten zouden wijzen op eerste uitwisselingen tussen de Teotihuacán-cultuur in Centraal-Mexico en de zowat duizend kilometer zuidoostelijker bloeiende Maya-cultuur. Tot dusver hadden wetenschappers de eerste contacten in het jaar 378 van onze tijdrekening gedateerd. De nieuwe vondsten aan de Patio van zuilen in Teotihuacán zijn volgens het INAH evenwel ouder. Behalve de menselijke beenderen trof het team van onderzoekers ook keramiek aan met Maya-motieven, hetgeen volgens de wetenschappers van een groot banket zou kunnen komen. Ook werden resten van muurschilderingen in Maya-stijl aangetroffen. De vaststellingen wijzen erop dat de elite van de Maya's aan belangrijke evenementen op die plaats deelnam.

Ten minste drie van de gevonden schedels zouden vervormingen en tandenschade vertonen die niet frequent voorkwamen in Teotihuacán, maar wel in het gebied van de Maya's. Eerste contacten tussen beide culturen zouden reeds tussen de jaren 300 en 350 tot stand gekomen zijn, zegt antropologe Naya Sugiyama.

De ruïnestad Teotihuacán ligt op 50 kilometer ten noordoosten van Mexico-Stad. Op zijn hoogtepunt in de 5de en 6de eeuw was Teotihuacán de belangrijkste metropool van Meso-Amerika en een van de grootste steden ter wereld. Wat tot de ondergang van de cultuur geleid heeft omstreeks het jaar 800 is tot dusver onduidelijk. De site werd in 1987 Unesco-Werelderfgoed en is een van de belangrijkste toeristische attracties van Mexico.

bron: Belga