IS zocht actief naar vrouwen voor kalifaat

door
Belga
Leestijd 1 min.

De propaganda van Islamitische Staat (IS) was expliciet ook gericht op vrouwen, anders dan bij fundamentalistische organisaties die IS voorgingen. De terreurbeweging zag vrouwen als onmisbaar, vooral omdat zij nieuwe jihadi's kunnen baren, zo blijkt uit onderzoek van Europol. Om vrouwen naar het zelfbenoemde kalifaat in Irak en Syrië te lokken, kregen zij veel meer rollen dan alleen die van echtgenote en moeder toebedeeld. Ze werden ook ingezet als arts, lerares, 'moreel agent' of strijder. Maar de belangrijkste taak voor de vrouwelijke IS-aanhangers lag thuis.

Vrouwen werden ook geacht zich te offeren als martelaar. "Zoals het kalifaat is gevuld met mannen die meer van de dood houden dan de kruisvaarders van het leven, geldt dat ook voor de vrouwen van Islamitische Staat", getuigde een vrouwelijke propagandist van de beweging.

Dat het kalifaat ook een lijdensweg vormde, meldde IS duidelijk in de propaganda. Het lijden en de rampspoed zijn volgens de beweging echter "een onderdeel van het goddelijke plan en een belangrijke stap op weg naar het paradijs".

Het onderzoek van Europol was alleen gericht op de propaganda die vrouwen naar het kalifaat moest lokken. De psychologische en sociale factoren die daarbij een rol hebben gespeeld, zijn niet onderzocht.

bron: Belga