Netwerk dat verkoop in bulk promoot gelanceerd in België

door
Belga
Leestijd 1 min.

De lancering van Réseau Vrac in België is donderdagavond gevierd in het wijkhuis Malibran in Elsene. Het netwerk wil kleine winkels die in bulk verkopen, helpen te professionaliseren en ondersteunen.

Door herbruikbare verpakkingen te gebruiken kan de afvalberg drastisch verminderd worden. Daarom wil Réseau Vrac de ontwikkeling van die markt structureren en versnellen om sneller te komen tot een duurzame en verantwoordelijke consumptie. Het netwerk telt ondertussen meer dan 1.350 professionals in de sector, van producenten tot distributeurs. De vereniging is drie jaar geleden opgericht in Frankrijk en is ondertussen uitgerold in Luxemburg, Portugal, China en nu dus ook België.

Via het netwerk willen de oprichters opleidingen geven, lobbyen, juridische steun geven en informeren over de reglementering en de voorschriften voor hygiëne. Bedoeling is ook om het netwerk nog uit te breiden. "In België zijn er ongeveer 260 spelers die met bulk werken, waaronder ook biowinkels die een bulkafdeling hebben, leveranciers of cosmeticawinkels", verklaart Sylvie Droulans, country manager van Réseau Vrac Belgique. "Het gaat om verschillende profielen. Dit is vandaag een van de meest dynamische sectoren."

Wie zich wil aansluiten, moet een charter ondertekenen. De winkels moeten kwaliteitsproducten aanbieden, geen afval produceren en een bepaalde ethiek respecteren.

bron: Belga