Duizend bedrijven krijgen attest voor inclusief ondernemen

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Olen heeft donderdag de laatste van drie uitreikingen plaatsgevonden van het Referentiebewijs Inclusieve Onderneming 2019. In totaal kregen dit jaar 995 bedrijven de erkenning voor hun inspanningen rond de arbeidsinschakeling van kansengroepen. De vzw Sterpunt Inclusief Ondernemen coördineert het project Werkplekarchitecten, waarbij een veertigtal vzw's en ngo's bedrijven intensief begeleiden om inclusief te ondernemen. Dat kan onder andere via stageformules voor jongeren, werkplekleren, tewerkstelling en job- of taalcoaching op de werkvloer.

Dit jaar kregen 995 al een referentiebewijs, in de loop van 2019 moeten daar nog eens duizend ondernemingen bijkomen. "In totaal hebben al 2.178 bedrijven in Vlaanderen en Brussel het Referentiebewijs Inclusieve Onderneming", zegt dagelijks bestuurder Bert Boone van het Sterpunt Inclusief Ondernemen. "Dat zijn zowel social profits, profits, als overheidsbedrijven."

Met het initiatief wil de vzw de tewerkstellingsgraad in Vlaanderen helpen opkrikken. "Vlaanderen streeft naar een werkzaamheidsgraad van 76 procent in 2020. Dat doel ligt enkel binnen bereik als ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hun talenten kunnen inzetten."

Het attest is volgens Boone een teken van waardering voor de inspanningen die ondernemingen doen. "De medewerkers en de stakeholders van deze bedrijven mogen echt wel weten dat hun bedrijf moeite doet om de beschikbare mensen op de arbeidsmarkt een geschikte werkplek te bezorgen in hun onderneming."

bron: Belga