België repatrieert zes weeskinderen uit Koerdische kampen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het principeakkoord dat de federale regering met de Koerdische autoriteiten gesloten heeft om kinderen van Belgische IS-strijders te repatriëren, heeft betrekking op zes kinderen die allen in België geboren zijn en waarvan onderzoek door de veiligheidsdiensten aangetoond heeft dat ze geen ouders meer hebben. Dat heeft vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open Vld) vandaag toegelicht in De Ochtend op Radio 1. "Wij laten die kinderen niet creperen", zei hij. Het nieuws over de op stapel staande repatriëring lekte gisteren uit via een Koerdisch persagentschap en werd later bevestigd door minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR). De beslissing om tot repatriëring over te gaan, is genomen op een speciaal daarvoor bijeengeroepen kernkabinet.

"Dit gaat over zes kinderen die geen ouders meer hebben", verduidelijkt minister De Croo vandaag. "De keuzes die hun ouders gemaakt hebben, zijn overgeeflijk en kunnen we niet goedpraten, maar dat zijn de keuzes van hun ouders. Een aantal van die kinderen is ook ontvoerd geweest en zit daar (in de kampen, red.) in soms verschrikkelijke omstandigheden."

Volgens De Croo zijn alle kinderen in België geboren, twee van de zes zijn jonger dan tien jaar. "Voor alle kinderen is een uitgebreide analyse gebeurd door de militaire inlichtingendienst en uiteindelijk ook door het OCAD, het Coördinatieorgaan voor de Dreigingsanalyse. Het OCAD zegt dat het voor elk van die zes kinderen aanvaardbaar is om hen terug te halen. Als federale regering en als minister moet je vertrouwen hebben in die diensten." Elk kind zal na de repatriëring aangepaste begeleiding krijgen in ons land.

Voorlopig wordt ervan uitgegaan dat het bij deze zes kinderen zal blijven. "Dit is geen eenvoudige operatie, vandaar dat we ook geprobeerd hebben dit te groeperen", aldus De Croo. Er is volgens hem "absoluut geen sprake van" dat er in de toekomst ook ouders zullen worden teruggenomen van Belgische kinderen die in de kampen in Koerdisch gebied verblijven. "Maar deze kinderen hebben zelf geen keuze gemaakt. Ten opzichte van wezen zeggen wij niet dat we hen zomaar laten creperen."

De Croo wijst er ook op dat België niet het enige Europese land is dat beslist heeft kinderen van IS-strijders terug te halen.

bron: Belga