Zuhal Demir: "Ik wil niet dat mijn dochter met een Dries Van Langenhove thuiskomt"

N-VA-politica Zuhal Demir is van mening dat er met Vlaams Belang gepraat moet kunnen worden, al zitten er in de partij enkele “vuile jongens” die haar zorgen baren.
door
koen.de.nef
Leestijd 2 min.

Zuhal Demir keek met de rest van het land toe hoe Vlaams Belang als grote winnaar uit de verkiezingen kwam. De 39-jarige N-VA-politica legt in Humo uit hoe haar partij nooit achter het cordon sanitaire heeft gestaan, maar benadrukt dat enkele rotte appels onderhandelingen moeilijk kunnen maken. “Wij hebben dat cordon nooit ondertekend, dus dat zal ons niet tegenhouden. Maar alles zal afhangen van de voorstellen en figuren die ze naar voren schuiven. Als die partij proper wil zijn, moeten de vuile jongens eruit. Van Grieken profileert zich als Mister Proper, maar Filip Dewinter en Dries Van Langenhove zijn vuile lijsttrekkers. Dewinter probeert de gematigde koers van Van Grieken te doorkruisen met allerlei provocerende verklaringen, en met Van Langenhove staat zijn opvolger al klaar. Ik ben die ‘Pano'-reportage over Schild & Vrienden nog niet vergeten. Ik zou niet willen dat mijn dochter later met zo'n griezel zou thuiskomen”, klinkt het.

Systematisch tegenwerken

De Genkse politica legt de schuld van de opkomst van Vlaams Belang vooral bij één partij: de CD&V en haar onderschatting van de migratiekwestie. “De andere partijen proberen ons voortdurend af te schilderen als onmensen, omdat wij die problemen serieus nemen. Ze stonden te applaudisseren voor het Marrakechpact en de welkomstcultuur van Angela Merkel. Toen wij de toegang tot het kindergeld probeerden te verstrengen, kregen we de volle laag van Nahima Lanjri (CD&V-Kamerlid; red.) Zij noemde dat een discriminerend voorstel dat de samenleving zou opdelen in A- en B-burgers. Vandaag vraagt haar partij zich verwonderd af hoe ze het thema migratie zo kon onderschatten. Door ons systematisch tegen te werken, hebben ze de terugkeer van Vlaams Belang zelf veroorzaakt”, vertelt ze.

Dwepen met extremisten

Demir onderbouwt haar stelling met enkele dubieuze CD&V-leden die sympathiseren met de extreemrechtse, Turkse organisatie ‘de Grijzen Wolven'. Zo behoren onder meer Yasin Gül en Ali Çaglar nog steeds tot de CD&V. “Als je dweept met extremisten, moet je niet schrikken dat de kiezer naar extreme partijen overloopt om daartegen te protesteren. CD&V is de grootste schuldige voor het succes van Vlaams Belang”, besluit ze.