Presidentsverkiezingen Kazachstan "bezoedeld door schendingen van fundamentele vrijheden"

door
Belga
Leestijd 1 min.

De presidentsverkiezingen in Kazachstan zijn "bezoedeld door duidelijke schendingen van de fundamentele vrijheden". Dat heeft de Organisatie voor Vrijheid en Samenwerking in Europa (OVSE), die de verkiezingen controleert, verklaard. Er waren "significante procedurele fouten bij de telling", waardoor een eerlijke telling volgens de maatstaven van de OVSE niet gegarandeerd kan worden, aldus het hoofd van de uit 300 waarnemers bestaande OVSE-missie in Kazachstan, George Tsereteli, tijdens een persconferentie in de hoofdstad Noersoeltan.

Hij noemde het ook "zeer verontrustend" dat protesten werden verbroken door de ordediensten en dat vreedzame manifestanten werden opgepakt. Ook sprak hij van "algemene onregelmatigheden" op de dag van de verkiezingen. "De electorale mechanismen en richtlijnen moeten herbekeken worden in Kazachstan", zei Tsereteli.

De huidige interim-president Kassym-Jomart Tokajev heeft de verkiezing gewonnen met 70,8 procent van de stemmen. Het was op voorhand al zo goed als zeker dat Tokajev zou winnen en dat de oppositie geen kans maakte.

bron: Belga