Musical “Hadestown” grote winnaar op Tony Awards

De musical “Hadestown” over de Griekse mythe van Orpheus en Eurydice is de grote winnaar geworden van de Tony Awards, de belangrijkste Amerikaanse theaterprijzen. De Broadway-musical, die veertien keer genomineerd was, ging zondagavond in de Radio City Music Hall in New York aan de haal met acht awards. “Hadestown” won onder meer de award voor beste musical en beste regie (Rachel Chavkin). De award voor beste toneelstuk ging naar het Ierse familiedrama “The Ferryman”. Beste regisseur van een toneelstuk was de Brit Sam Mendes voor zijn regie van “The Ferryman”. De Vlaming Ivo van Hove was in die categorie genomineerd met “Network”, maar kon die nominatie niet verzilveren. “Ferryman” kaapte ook de award weg voor beste scenografie in een toneelstuk. De Vlaamse theaterdecorontwerper Jan Versweyveld (“Network”) was in die categorie ook een van de genomineerden.
Actrice Ali Stroker won de Tony Award voor beste vrouwelijke bijrol in een musical. “Deze prijs is voor elk kind met een handicap of een beperking dat vanavond kijkt en erop gewacht heeft om hier vertegenwoordigd te zijn”, zei de actrice, die zelf in een rolstoel zit, in haar dankwoord. De prijs voor beste acteur in een toneelstuk ging naar “Breaking Bad”-ster Bryan Cranston voor zijn hoofdrol in “Network”.
De Broadway-theatersector boekte afgelopen seizoen nieuwe records. Zowel de omzet als het bezoekersaantal steeg met ongeveer tien procent tegenover het vorige seizoen. Volgens de sectorvereniging Broadway League verkochten de theaters samen zowat 14,8 miljoen tickets. De omzet bedroeg ongeveer 1,8 miljard dollar (1,6 miljard euro).

bron: Belga