Red Lions verliezen eerste "derby der Lage Landen" tegen Oranje

De Belgische hockeymannen hebben deze namiddag voor eigen publiek in Antwerpen in hun negende wedstrijd van de Pro League met 0-4 verloren tegen Nederland (FIH 3). Voor de Red Lions, wereldkampioen en nummer één op de ranking, was het na vijf zeges en drie draws hun eerste nederlaag in de gloednieuwe landencompetitie. In de tussenstand blijven de Belgen (70,37%) tweede na Australië (81,48%). Nederland (56,67%) is derde.

De troepen van Shane McLeod begonnen goed aan de derby op het Wilrijkse Plein en creëerden in het eerste kwart meerdere kansen, maar scoren lukte niet. Ook in het tweede kwart bleef de brilscore op het bord, al was er (in de plenzende regen) wel een uitstekende Nederlandse goalie Pirmin Blaak nodig om Max Plennevaux van de openingstreffer te houden. Zo gingen we rusten met 0-0.

Zes minuten na het begin van de tweede helft viel dan toch het eerste doelpunt, maar voor de Lions aan de verkeerde kant. Na een knap uitgespeelde counter maakte Bjorn Kellerman er 0-1 van. Diezelfde Kellerman verdubbelde in het vierde kwart (48.) de voorsprong van Oranje.

In de slotminuten zetten de Belgen alles op alles en gingen zonder doelman spelen. Nederland profiteerde optimaal en scoorde nog twee keer langs Bob de Voogd (55.) en Jeroen Hertzberger (60.).

Morgen spelen België en Nederland opnieuw tegen elkaar, dit keer in 's-Hertogenbosch (om 16u). Daarna volgen nog een verplaatsing naar Duitsland (FIH 6, op 12 juni) en thuismatchen tegen Nieuw-Zeeland (FIH 8, 16 juni), Australië (FIH 2, 19 juni) en Argentinië (FIH 4, 23 juni). Een plaats in de top vier levert een ticket voor de finaleronde van de Pro League in Amstelveen op.

Ook de Belgische vrouwenploeg, de Red Panthers (FIH 13), speelt dit weekend twee keer tegen Nederland (FIH 1). Vandaag om 15u30 in Antwerpen, morgen om 13u30 in 's-Hertogenbosch.