Duitse buitenlandminister op verrassingsbezoek in Irak

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas heeft vandaag een verrassingsbezoek gebracht aan Irak. Hij hoopt op die manier de spanningen in de regio te doen afnemen. Op de agenda staan onder meer een ontmoeting met premier Adel Abdel Mahdi en president Barham Salih.

Het gedeelte van zijn reis waarin hij Bagdad aandoet, bleef tot nu geheim vanwege veiligheidsredenen. Morgen reist Maas verder naar de Verenigde Arabische Emiraten en Jordanië, voordat hij naar Iran gaat, waar hij zal lobbyen voor het behoud van de nucleaire deal van 2015.

Maas waarschuwde dat de spanningen tussen Iran en de Verenigde Staten "een toppunt hebben bereikt" en zei dat het nu aan de Europese machthebbers is om het voortouw te nemen in onderhandelingen voor een oplossing.

De VS trokken zich vorig jaar unilateraal terug uit de Iran-overeenkomst, die was bedoeld om te voorkomen dat Teheran een nucleair arsenaal aanlegde. Sindsdien gelden er Amerikaanse olie- en bankensancties tegen Iran, die de economie in het land hebben verlamd.

Europa wil de Irandeal wel behouden. De Iraanse president Hassan Rohani stelde vorige maand een ultimatum en zei dat Iran weer begint met het verrijken van uranium, tenzij de sancties binnen 60 dagen worden opgeheven.

bron: Belga