Sotwarebug zorgt voor extreem negatieve stroomprijzen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een uitzonderlijke situatie op de elektriciteitsmarkt. Door softwareproblemen is de Europese marktkoppeling in de war gelopen, met als gevolg erg negatieve prijzen op de groothandelsmarkt voor elektriciteit in ons land: -133 euro/Mwh. Dat bevestigt hoogspanningsbeheerder Elia. Door nog onbekende redenen is er een softwareprobleem opgedoken bij de koppeling van de Europese stroommarkten. De automatische veiling van de stroomprijzen kon daardoor niet doorgaan. Gevolg: er diende een andere, niet automatische, manier van veilen op de stroommarkten te worden toegepast.

Dat had voor ons land tot gevolg dat er - zeker omdat er veel wind wordt verwacht - heel wat energie op overschot is, die niet kan worden uitgevoerd naar het buitenland. Dat leidt er toe dat elektriciteit voor morgen op de groothandelsmarkt is verkocht aan -133,56 euro per megawattuur. Producenten moeten dus fors betalen om stroom te mogen leveren.

Volgens Elia gaat het om een "erg uitzonderlijke" situatie die is voorgevallen op de stroommarkt. Gewone consumenten zullen er niet van merken, aldus nog een woordvoerder van de hoogspanningsbeheerder.

bron: Belga