"Beaufort"-kunstenares Edith Dekyndt ontvangt Duitse kunstprijs

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Belgische artieste Edith Dekyndt ontvangt vandaag/woensdag in Hamburg de met 20.000 euro gedoteerde Finkenwerder-kunstprijs. Ter gelegenheid van de prijsuitreiking zal de winnares in het Airbuswerk in de Noord-Duitse stad een selectie van haar werk tentoonstellen. Dekyndt, die in Berlijn en Brussel woont, werd gelauwerd voor haar "subtiele en minimalistische beeldspraak, die een blijvend bewustzijn vormt voor de wisselende verhouding tussen mensen, materie en milieu". Dekyndt maakt installaties, objecten en video's, met vaak als wezenlijk thema de verandering van materie - veelal alledaagse voorwerpen - door de tijd.

Het Kunsthaus Hamburg organiseert, in samenwerking met de Hamburger Kunsthalle, van 8 juni tot 4 augustus een solotentoonstelling van werk van Dekyndt.

De door de cultuurkring Finkenwerder toegekende en door luchtvaartbedrijf Airbus gefinancierde prijs wordt sinds 1999 jaarlijks toegekend aan kunstenaars die met hun werk een wezenlijke bijdrage hebben geleverd aan de hedendaagse kunst in Duitsland.

Met haar bekroning voegt Dekyndt zich bij een lijstje waarop al de namen van Candida Höfer, Neo Rauch, Daniel Richter, Christian Jankowski en Georges Adéagbo prijkten.

Vorige zomer was Dekyndt ook aanwezig op het Beaufort-festival aan de kust. Aan het monument voor koning Albert in Nieuwpoort organiseerde ze "The ninth wave", een performance waarbij dansers in het wit het standbeeld zorgvuldig en uiterst traag oppoetsten.

De 58-jarige, in Ieper geboren kunstenares studeerde visuele communicatie vooraleer de Ecole des Beaux-Arts de Mons (Bergen) te volgen. Aan Dekyndt werden al solo-expo's gewijd in de DAAD in Berlijn, het Wiels in Brussel, het Witte de With Center for Contemporary Art in Rotterdam en in Le Grand-Hornu. In 2017 nam zij deel aan de jongste editie van de biënnale van Venetië.

bron: Belga