80 pct gemeenten aangesloten op BE-Alert - 551.000 burgers geregistreerd

door
Belga
Leestijd 2 min.

Op dit ogenblik zijn 469 gemeenten, bijna 80 procent van alle Belgische gemeenten, aangesloten op het waarschuwingssysteem BE-Alert. Dat zegt Yves Stevens van het Crisiscentrum aan Belga. Intussen zijn ook 551.000 adresgegevens geregistreerd. Burgers kunnen van het Crisiscentrum, maar ook van hun gouverneur of hun gemeentesbestuur een bericht krijgen via sms, via een telefonische oproep of via een e-mail dat hen op de hoogte brengt van een (dreigende) rampsituatie. "Op één week tijd, tussen dinsdag 28 mei en woensdag 5 juni 2019, werden de inwoners van 23 Belgische gemeenten verwittigd dankzij het systeem van rechtstreekse alarmering BE-Alert. In totaal werden 89.700 berichten succesvol verstuurd via sms of e-mail", zo meldt het Crisiscentrum op zijn website.

"Wanneer zich incidenten voordoen, zien we dat er veel mensen zich daarna registreren", zegt Yves Stevens."Dat was bijvoorbeeld het geval na de legionellabesmetting in Oost-Vlaanderen, of de storm- en onweersdreiging van de voorbije dagen op verschillende plaatsen in het land. Vaak krijg je dan mond-aan-mondreclame van burgers die geregistreerd zijn en die reclame maken voor het systeem bij hun buren of kennissen die nog niet geregistreerd zijn."

Voor de gemeenten is er een aansluitingskostprijs van 1.100 euro per jaar. In het Crisiscentrum hebben ze gemerkt dat sommige gemeenten de beslissing om aan te sluiten bij het systeem hadden uitgesteld tot na de gemeenteraadsverkiezingen van oktober vorig jaar. Sindsdien is er een toename van het aantal gemeenten dat aansluit. "Wallonië is bijvoorbeeld een serieuze inhaalbeweging aan het maken", merkt Yves Stevens op.

Intussen heeft BE-Alert 551.000 adresgegevens en ook dat aantal neemt dagelijks toe. "Mensen kunnen zich laten verwittigen via een vaste lijn, hun gsm of e-mail en kunnen vijf verschillende adressen opgeven. Als u in gemeente A woont en uw hulpbehoevende moeder woont in gemeente B, dan kunt u zich ook laten informeren over incidenten in gemeente B. Het is dan wel aan u om uw moeder te verwittigen, wanneer er een bericht over haar zone binnenkomt."

Inschrijven op BE-Alert kan via https://be-alert.be/

bron: Belga