Plantentuin Meise opent unieke rozentuin met historische rozen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Plantentuin van Meise is een pronkstuk rijker, want vanaf donderdag 6 juni kan het publiek er doorheen een unieke rozentuin met enkele historische wilde rozen wandelen. Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts mocht de rozentuin plechtig openen. De 9.000 m2 grote botanische rozentuin zal niet enkel overstelpt worden met rozen, hij is ook opgebouwd als een ontluikende roos. Het ontwerp is een soort labyrint dat vanuit het centrum gevormd wordt door twee spiralen. Die beginnen bij de oorsprong, bij de woestijnrozen die al 25 tot 30 miljoen jaar op de planeet leven.

Via beide spiralen gaat de evolutie van de wilde roos, die eigenlijk maar vijf bloemblaadjes heeft, verder en loopt deze over in de Aziatisch-Europese en Aziatisch-Amerikaanse soorten. Deze selectie werd bovendien gemaakt op basis van DNA-onderzoek naar de oorsprong van rozen. De collectie wilde rozen van de Plantentuin van Meise is zo uitgebreid dat er 125 van de 200 gekende soorten aanwezig zijn.

Het labyrint wordt omringd door een kijkheuvel en middenin de spiraal bevindt zich een zonnewijzer waar de bezoeker zelf de wijzer moet spelen. Rondom de heuvel gaat de geschiedenis van de roos verder en zijn tuinrozen aangeplant. Deze "cultuurrozen" worden al 2.000 jaar gekruist op basis van wilde soorten.

De groei van de rozen kan vanaf nu volop beginnen. In de zomer zullen al heel wat rozen in bloei staan om dan vanaf volgend jaar echt volledig tot uiting te komen.

bron: Belga