Directeur Stora Enso over legionella-uitbraak: "Als zoiets gebeurt, is dat een ramp."

door
Belga
Leestijd 2 min.

Chris De Hollander, de directeur van Stora Enso, geeft toe dat veel bezwarende elementen na de legionella-uitbraak in de richting van de Gentse vestiging van het Fins-Zweedse bedrijf wijzen. "We hebben een prachtig verhaal", zegt hij in een korte telefonische reactie aan het persagentschap Belga. "Als zoiets gebeurt, is dat een ramp." De papierfabrikant gaf vandaag in een korte mededeling aan dat Stora Enso vermoedelijk verantwoordelijk is voor de legionella-uitbraak die in mei 32 slachtoffers maakte, van wie er twee stierven aan longziekten. "Het is zo dat heel wat elementen in onze richting wijzen", aldus De Hollander.

De directeur zegt dat Stora Enso te goeder trouw heeft gehandeld. Over de schuldvraag spreekt hij zich niet uit. "We kunnen niet ingaan op het waarom en het hoe, vanwege het lopende onderzoek."

Het Agentschap Zorg en Gezondheid wacht nog op de volledige resultaten van het genetisch labo-onderzoek. Daaruit was al gebleken dat er een genetische match is tussen de koeltoren van een bedrijf en een substantieel deel van de zieke patiënten.

Het Gentse dochterbedrijf van een Fins-Zweeds concern is gekend om zijn recyclage van onder meer papier en stelt meer dan 400 mensen tewerk. "We komen vaak in de pers door onze inspanningen op het vlak van groene stroom en de circulaire economie. We hebben een prachtig verhaal", aldus de directeur. Die had de dodelijke legionella-uitbraak niet verwacht. "Als zoiets gebeurt, is dat een ramp", besluit De Hollander. "Dit is zeker ongewild."

bron: Belga