Charles Michel morgen in Portsmouth voor internationale ceremonie

door
Belga
Leestijd 1 min.

De ontslagnemende eerste minister Charles Michel vertegenwoordigt België woensdag op de internationale ceremonie in het Britse Portsmouth voor de herdenking van de geallieerde landing in Normandië op 6 juni 1944. Dat heeft zijn kabinet bekendgemaakt. De landing op D-Day 75 jaar geleden was een beslissend moment voor de bevrijding van Europa.

Op de ceremonie zullen ook Queen Elizabeth II en verschillende staats- en regeringsleiders aanwezig zijn. Onder hen de Britse premier Theresa May, die vrijdag opstapt, de Franse president Emmanuel Macron, de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Canadese premier Justin Trudeau en de Amerikaanse president Donald Trump en zijn echtgenote Melania.

Het Amerikaanse presidentiële paar wordt donderdag in Frankrijk verwacht. Daar vinden eveneens herdenkingen plaats voor de landing. Premier Michel zal daar niet bij aanwezig zijn.

Portsmouth was een van de voornaamste vertrekpunten van de geallieerde troepen voor Operatie Neptune, het onderdeel met de amfibische en luchtlandingen op de stranden van Normandië binnen de grotere Operatie Overlord. Op de ceremonie in de Britse havenstad zullen ook ongeveer 300 veteranen van D-Day aanwezig zijn.

Volgens de Britse pers zijn de staats- en regeringsleiders van alle geallieerde landen uitgenodigd, met uitzondering van de Russische president Vladimir Poetin.

bron: Belga