Leger Soedan ontkent geweld gebruikt te hebben, al 13 doden geteld

door
Belga
Leestijd 2 min.

De militaire overgangsraad in Soedan heeft ontkend dat geweld gebruikt is bij het uiteendrijven van de al weken durende sit-in voor het hoofdkwartier van het leger in hoofdstad Khartoem. Volgens de middenveldsorganisaties achter de sit-in zijn al zeker dertien doden gevallen door kogels van de ordediensten. Ze vrezen dat de dodentol nog verder zal oplopen en hebben het over een "bloederige slachting". De protestbeweging heeft in een reactie op het geweld aangekondigd al het contact met de overgangsraad af te breken. "De tenten staan er nog en de jongeren kunnen vrij rondlopen", aldus Shamseddine Kabbashi, woordvoerder van de overgangsraad, aan Sky News Arabia. Die nieuwszender is gebaseerd in de Verenigde Arabische Emiraten. Nog volgens de woordvoerder hadden de veiligheidsdiensten het gemunt op een "gevaarlijke" zone nabij het plein van de sit-in, en niet de sit-in zelf. "Deze plek is sinds lang een haard van corruptie en andere illegale activiteiten", aldus Kabbashi. "Verschillende personen zijn deze plek ontvlucht en zijn naar het plein van de sit-in gekomen. Resultaat: vele jongeren hebben dat plein verlaten."

De Alliantie voor de Vrijheid en de Verandering (ALC), het speerpunt van het protest, koopt die uitleg niet. "We kondigen aan alle onderhandelingen met de raad van staatsgreepplegers stop te zetten", aldus een ALC-communiqué. Betogers en leger onderhandelen tot een tweetal weken terug over een machtsdeling met burgers, maar die onderhandelingen mislukten eerder al. De organisatie roept ook op tot een staking en "totale en onbeperkte burgerlijke ongehoorzaamheid vanaf vandaag". Ook de Amerikaanse en Britse ambassadeurs leggen de schuld voor het geweld en de doden bij de legertop.

Getuigen hebben veel doden gemeld, maar voorlopig is de dood van 13 mensen officieel bevestigd. De doktersorganisatie CCSD meldt daarnaast dat veel betogers zwaargewond zijn. Bovendien wordt er met scherp geschoten in het East Nile-ziekenhuis, en betogers worden tot op de ziekenhuiscampus achtervolgd.

bron: Belga