Vijfenveertig Vlaamse meesterwerken treden uit de schaduw

door
Belga
Leestijd 2 min.

Onder de noemer 'Vlaamse Meesters in Situ' worden vanaf zaterdag 45 historische schilderijen onthuld of in de kijker gezet. Sommige waren jarenlang niet toegankelijk voor het publiek. Maar de kerken, kloosters, kastelen en stadhuizen waar ze al die tijd een onderkomen hadden, openen vier maanden lang de deuren voor het grote publiek. Het tentoonstellingsproject toont de meesterwerken in hun oorspronkelijke omgeving, op 45 locaties in Brussel, Antwerpen en Gent. Maar ook in kleinere steden en dorpjes verspreid over Vlaanderen. De tentoonstelling werd vandaag voorgesteld in de Sint-Martinuskerk in Aalst, waar 'De heilige Rochus door Christus aangesteld tot patroon van de pestlijders' in de kijker staat. Een werk van Peter Paul Rubens.

Bezoekers kunnen de vaak onbekende werken vinden op de plaats waar ze eeuwenlang ver van alle aandacht een onderkomen hadden. Ze worden professioneel belicht en voorzien van het verhaal achter de kunstwerken. Er komen interactieve aanraakschermen die toelichten op welke manier de Vlaamse meesters rekening hielden met de bewuste plaats in hun artistiek proces.

Een opvallende ladder aan de ingang duidt de 45 locaties aan. Zo zullen bezoekers ook tientallen verborgen topstukken van de Vlaamse Gemeenschap ontdekken. De sites zijn aangepast voor het bezoek, zoals de restauratie van de Sint-Servaaskerk in Schaarbeek. Een aantal schilderijen is recent gerestaureerd: de Antoon van Dyck in Dendermonde, de cyclus van vier werken van Theodoor van Loon in Diest en de Abraham Janssens in Zavelkerk in Brussel.

Bezoekers die alle Vlaamse meesterwerken willen zien, kunnen in een 'pelgrimboek' ook reproducties van de meesterwerken verzamelen.

bron: Belga