Groen beraadt zich over verdere stappen in Brussels formatieberaad

door
Belga
Leestijd 2 min.

Terwijl Groen aan Nederlandstalige kant dinsdag een eerste ronde van gesprekken met de andere partijen hield, zijn de Brusselse PS-kopstukken Laurette Onkelinx en Rudi Vervoort om 11 uur hun consultatieronde gestart met Ecolo-covoorzitster Zakia Khattabi en lijsttrekker Alain Maron. De PS wil de prioriteiten van de verschillende partijen en de begrotingsvoorstellen van de verschillende partijen weten, stelde uittredend minister-president Rudi Vervoort bij aanvang van de gesprekken. Intussen hekelt Vlaams Belang dat de partij als enige niet werd uitgenodigd voor de voorbereidende gesprekken door Groen. Aangezien Groen en PS de grootste Nederlandstalige en Franstalige partijen in het Brussels Parlement zijn, krijgen zij ook het initiatiefrecht bij de coalitiegesprekken. Die verlopen in Brussel traditioneel per taalgroep, waarna nadien de puzzel wordt samengelegd en een Brussels regeerakkoord wordt geschreven. Dat kan leiden tot een asymmetrische Brusselse regering. Zo zetelt Open Vld al sinds 2004 zonder MR in de regering, terwijl tussen 2009 en 2014 de PS het zonder sp.a moesten stellen.

Aan Nederlandstalige kant was de formatie de vorige legislaturen in handen van Open Vld, maar Guy Vanhengel moest ditmaal het initiatief laten aan Groen, dat vier zetels binnenhaalde, terwijl Open Vld van vijf naar drie zetels kromp. Elke Van den Brandt en Arnaud Verstraete zagen alle Nederlandstalige partijen met verkozenen, op het Vlaams Belang na.

"Ik kan enkel vaststellen dat Groen na haar verkiezingsoverwinning dusdanig arrogant is geworden dat ze doelbewust de kiezers van het Vlaams Belang negeert, maar wel gesprekken aanknoopt met drie partijen die qua stemmenaantal kleiner zijn dan het Vlaams Belang: CD&V, Agora en PVDA. Het is net die hautaine en onverdraagzame houding van de traditionele machtspartijen die bij een steeds groter deel van de bevolking de afkeer voor de politiek laat groeien", reageerde Dominiek Lootens. "We werken niet samen met ondemocratische partijen", reageerde de woordvoerder van Groen desgevraagd.

Groen beraadt zich vandaag over de volgende stappen. Daarbij lijkt een formule waarbij Groen samengaat met Open Vld en one.brussels (sp.a) de meest voor de hand liggende. Dat N-VA de liberalen of socialisten zou vervangen, is niet uitgesloten, maar op het eerste zicht liggen de standpunten van de voormalige oppositiepartijen Groen en N-VA wel erg fel uiteen, en zal een dergelijke coalitie op zwaar verzet stuiten aan Franstalige kant. CD&V lijkt op dit ogenblik niet mee te spelen omdat de partij maar één zetel haalde en er maar drie regeringsmandaten aan Nederlandstalige kant te verdelen zijn.

bron: Belga