Eerste boete voor politicus wegens misbruik persoonsgegevens tijdens verkiezingscampagne

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Geschillenkamer van de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) heeft haar eerste financiële sanctie opgelegd aan een politicus sinds de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) in werking is getreden. Een burgemeester heeft tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2018 misbruik gemaakt van gegevens die hij in de werking van zijn functie had verkregen. Daarom legt de Geschillenkamer van de GBA een berisping op en een geldboete van 2.000 euro, zo heeft de GBA vandaag gemeld. De burgemeester in kwestie had contact met inwoners van de gemeente in verband met een verkavelingswijziging. De dag voor de verkiezingen van 14 oktober 2018 stuurde de burgemeester als antwoord op die mail een electoraal bericht.

Daarop hebben de inwoners een klacht ingediend bij de GBA. Beide partijen werden gehoord door de Geschillenkamer van de GBA op 28 mei, waarna werd besloten dat er wel degelijk een schending was van de AVG.

De AVG stelt dat gegevens die worden verkregen in het kader van een openbaar ambt nooit opnieuw mogen gebruikt worden voor persoonlijke doeleinden.

Het vonnis van de Geschillenkamer is de eerste geldboete die de GBA oplegt, binnen de eerste maand dat het nieuwe directiecomité in werking is getreden.

"Het feit dat politici gebruik maken van persoonsgegevens voor hun verkiezingscampagnes baart vele burgers zorgen", zegt Hielke Hijmans, voorzitter van de Geschillenkamer van de GBA. "Het is belangrijk om te onthouden dat overheidsmandatarissen de wet moeten eerbiedigen."

bron: Belga