Pretparkattractie laat je de dood van Diana beleven

Pretparkattractie laat je de dood van Diana herbeleven
AFP / D. Leal-Olivas

In een Amerikaans pretpark is een bizzare attractie geopend die voor veel ophef zorgt. Een 3D-installatie laat er bezoekers zelf het verkeersongeval beleven waarbij prinses Diana in 1997 in Parijs om het leven kwam.

Het park ‘National Enquirer Live!’ wijdt zich helemaal aan spraakmakende artikels van de beruchte gelijknamige Amerikaanse boulevardkrant. Het bevindt zich in Pigeon Forge, in de staat Tennessee.Daar vind je trouwens ook Dollywood terug, het succesvolle pretpark van countryzangeres Dolly Parton. Je kan in het nieuwe indoor-pretpark het ongeval waarbij prinses Diana in 1997 om het leven kwam beleven.

Ongeval

De Britse prinses Diana is de moeder van kroonprins William en prins Harry. Ze was tot het jaar voor haar dood getrouwd met prins Charles, maar stierf op 31 augustus 1997 toen de Mercedes waarin ze passagier was een pilaar raakte van een tunnel bij de Parijse Pont de l’Alma. Chauffeur Henri Paul bleek te veel te hebben gedronken en reed veel te snel.

Hij probeerde zo in de nachtelijke uren paparazzi-fotografen op motorfietsen af te schudden. Haar nieuwe vriend, de Egyptische miljonair Dodi al-Fayed, en de chauffeur kwamen ook om in de crash. Diana’s lijfwacht Trevor Rees-Jones was de enige overlevende.

(Lees hieronder verder)

Prinses Diana (Foto Wikimedia Commons)

Robin Turner, projectleider van de installatie, liet het volledige traject in een 3D-computeranimatie nabouwen. Je ziet de achtervolgende paparazzi opduiken, die met de flitsen van hun fotocamera’s de chauffeur verblinde, waardoor de auto crashte. Of het historische moment echt zo verliep, is niet zeker. Dat de attractie voor heel wat ophef zorgt, wel. Zo zou die volgens critici het bewijs van slechte smaak zijn en wordt hij door hen veroordeeld munt te slaan uit een vreselijke gebeurtenis.

Kinderen

Maar Robin Turner wimpelt de beschuldigen van critici af, meldt de Amerikaanse krant The Daily Beast. Zelf hoopt hij zelfs dat prins William en prins Harry hun zegen geven. Verschillende Britse kranten probeerden een reactie te krijgen van de persdienst van de Britse koninklijke familie, maar zonder resultaat.

Er is wel geen bloed waarneembaar in de attractie. Mogelijk daarom is ‘National Enquirer Live!’ ook toegankelijk voor kinderen. De inkom bedraagt 20 dollar, hun ouders betalen 25 dollar, of omgerekend zo’n 22 euro. Turner hoopt dat er in het eerste jaar zo’n 450.000 bezoekers langskomen.