Nieuwe Senaat bestaat grotendeels uit bondgenoten van Duterte

Nieuwe Senaat bestaat grotendeels uit bondgenoten van Duterte

De Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft een klinkende overwinning gehaald in de Senaat. Negen van de twaalf nieuw verkozen senatoren zijn bondgenoten van hem, blijkt vandaag uit de officiële resultaten van de tussentijdse parlementsverkiezingen van 13 mei. De drie andere winnaars in de strijd om 12 van de 24 senaatszetels zijn onafhankelijken. Geen enkele oppositiekandidaat wist zich een weg naar de Senaat te banen.

De Senaat wordt van oudsher als onafhankelijker van de uitvoerende macht beschouwd dan het Huis van Afgevaardigden. De afgelopen drie jaar speelde de instelling een belangrijke rol in het tegenhouden van enkele controversiële voorstellen van Duterte.

De vrees bestaat nu dat die voorstellen door de vernieuwde Senaat bijna automatisch goedgekeurd zullen worden. Al deed Cynthia Villar, Duterte’s medestander die de meeste stemmen haalde, haar best om dat tegen te spreken. “Een sterke en onafhankelijke Senaat is altijd ons doel geweest”, zei ze in een speech na de bekendmaking van de definitieve resultaten. “De wetten die we maken of uitvaardigen moeten rekening houden met alle betrokken belangen.”

Duterte, door het Westen vaak bekritiseerd voor zijn meedogenloze antidrugsbeleid, wil graag de doodstraf herinvoeren om drugsgerelateerde misdrijven te bestraffen. Ook wil hij de grondwet herzien.

bron: Belga